Wieczór Kaszubski to połączenie zwiedzania naszego Centrum Edukacji i Promocji Regionu z własnoręcznym wypiekiem chleba, przejazdem wozem drabiniastym na wieżę widokową, wizytą w Muzeum Tabaki oraz przede wszystkim wspaniałą biesiadą kaszubską i imprezą taneczną.

 

Program Wieczoru Kaszubskiego:

1. Przyjazd do Centrum Edukacji i Promocji Regionu - powitanie gości, na dobry początek poczęstunek tabaką i chlebem ze smalcem i ogórkiem. Wzniesienie toastu tradycyjnym kaszubskim trunkiem korzennym.

2. Przejście gości na wypiek chleba, gdzie pod okiem piekarza każdy z uczestników wygniata ciasto i wkłada je do formy. W trakcie zwiedzania piekarz wypieka chleb, aby każdy z gości mógł zabrać swój bochenek do domu.

3. Zwiedzanie obiektów z przewodnikiem:

Pomnik Świętowida Kaszubskiego, Najdłuższa Deska Świata, Muzeum Ciesielnictwa, Dom Sybiraka, pociąg historyczny - lokomotywa z wagonami wiozącymi zesłańców polskich, Replika Łagru, Replika Bunkra "Ptasia Wola" Tajnej Organizacji Wojskowej "Gryf Pomorski" z efektami świetlno-akustycznymi, Dwór Salino - replika 300- letniego dworku, oryginalna sprowadzona Zagroda pierwszych Kaszubów z Kanady, Kaplica Jedności Narodowej, Serce z kamienia - pomnik poświęcony żołnierzom "Gryfa Pomorskiego", Hala Promocji Regionu, Największy Fortepian Świata, "Dom do góry nogami".

4. Przejazd wozami drabiniastymi na Wieżycę oraz wejście na wieżę widokową, podziwianie panoramy Szwajcarii Kaszubskiej z najwyższego wzniesienia na Niżu Środkowo-Europejskim.

5. Powrót i wizyta w jedynym w swoim rodzaju muzeum tabaki - "Tobaczniku".

Zapoznanie z historią i tradycją tabacznictwa w Europie, Polsce i na Kaszubach, degustacja różnych gatunków tabaki, tradycyjnej Kaszubskiej drożdżówki i dobrego wina.

6. Wspólne biesiadowanie z udziałem kapeli kaszubskiej. Proponowane regionalne menu:

  • polewka kaszubska,
  • pulka ze śledziem w śmietanie,
  • karkówka z grilla,
  • szaszłyk z grilla,
  • pstrąg wędzony,
  • placki ziemniaczane ze śmietaną lub żurawiną,
  • chleb ze smalcem i ogórkiem,
  • surówka,
  • drożdżówka,
  • kawa, herbata, napoje, piwo,
  • atrakcja wieczoru - pieczony prosiak podany z bigosem i kaszą.

 

W trakcie biesiady przygrywa kapela, ucząc jednocześnie języka kaszubskiego na przykładzie "Kaszubskich nut", prezentuje tradycyjne instrumenty regionalne ucząc gry na "Burczybasie" i "Diabelskich skrzypcach". Muzykanci przybliżają gościom kulturę kaszubską i zabawiają wykonując znane pieśni biesiadne. Na życzenie gości możliwy jest również występ DJ-a prezentującego muzykę taneczną.

Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku | cepr.pl

Projekt i realizacja: StudioArt.biz & Studio Goldinus

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem