Piwo jest uważane, głownie przez zwolenników mocniejszych alkoholi, za niższej jakości trunek. Co więcej, do niedawna piwo było uważane za napój stosowny tylko dla pospólstwa, niegodny szlachetnego podniebienia. Znawcy i smakosze piwa nie zgadzają się z tą opinią, twierdząc, że dostarcza ono podobnych doznań smakowo-aromatycznych jak whiskey, brandy czy wino. Piwo ocenia się biorąc pod uwagę kryteria zbliżone do tych, według których oceniamy wino, z jedną znamienną różnicą...

Degustowanie piwa daje nam dodatkowe walory smakowe i przyjemne odczucia podczas rozchodzenia się trunku po naszym żołądku. Piwa różnią się od siebie smakiem, aromatem, przejrzystością i kolorem.  Prawdziwi znawcy wyczuwają jakie składniki zostały dodane podczas produkcji piwa, potrafią ocenić czy jest dobre jakościowo, czy jest spójne w smaku i przede wszystkim czy zadowoli potencjalnego klienta. Nie każdy lubi ten sam styl piwa. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów tego trunku: Pilzner i Lager, Stout i Porter, Pszeniczne i Ryżowe no i te z mniej tradycyjnymi dodatkami, nie mniej jednak znajdujące swoich zwolenników na rynku. Ocena piwa pozwala na kontrolę jego jakości i spójności oraz zdefiniowanie jego stylu.

Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku | cepr.pl

Projekt i realizacja: StudioArt.biz & Studio Goldinus

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem